Luonnollista kemiaa -blogi

Kartoitetaan kasvikunnan kemiaa uusilla sormenjälkikartoilla (17.9.2024)

Näin syksyn ja pimeän ajan lähestyessä on ihana muistella kesän kauniita maisemia ja kuvitella itsensä makoilemaan kukkaniitylle kasvien joukkoon. Tuuli huojuttaa auringossa kylpeviä kukkasia, pieni hyönteinen pöristelee ohi ja metsän reunassa kasvavat puut tuovat välillä mukavaa varjoa. Niityn elämä voi nopealla silmäyksellä vaikuttaa täydellisen leppoisalta. Tarkastellaanpa tilannetta tarkemmin kasvien silmin….

Lue lisää

Oppi velvoittaa (15.6.2023)

”Meillä, joilla on ollut mahdollisuus opiskella, on myös velvollisuus käyttää oppimaamme itsemme, muiden ja maapallon hyväksi” oli publiikki-puheeni tärkein viesti tänä keväänä valmistuneille matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan maistereille ja diplomi-insinöörille. Vaikka halusin sisällyttää puheeseeni paljon toivoa, unelmia ja kannustusta, koin tärkeäksi myös todeta, että menestys ja onnellisuuskin elämässä vaativat myös sinnikkyyttä, rohkeutta…

Lue lisää

Vierailu avoimen tieteen kiihdyttämössä (18.12.2022)

Minulla oli ilo vierailla Laura Niemen ja Outi Nurmelan vieraana Turun yliopiston avoimen tieteen kiihdyttämön podcast-sarjassa, ja sain lisäksi kirjoittaa podcastiin liittyvän blogitekstin. Lisään ne molemmat myös tänne, jos aihe kiinnostaa. Podcastissa puhutaan Luonnollista kemiaa -hankkeesta ja ylipäänsä yliopisto-opetuksen ja -tutkimuksen vaikuttavuudesta. Blogissa kirjoitin hieman enemmän taustaa koko kemian alan…

Lue lisää

Tiedettä hengitysilmassa (7.12.2022)

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina vietettiin Turun yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla taas Lasten lauantaita, tällä kertaa aiheena joulun tuoksut. Herkullinen mahdollisuus meille luonnollisille kemisteille tarjota kemiaa kaikille aisteille tuttuihin joulumausteisiin ja joulun koristekasveihin kokemuksia linkittäen. Joulun tuoksujen lähteiksi oli tähän tiedepajaan valittu sellaisia, joista helposti vain kuumalla vedellä saa tuntuvaa tuoksua uutettua pulloon….

Lue lisää

Kohti oikeita rakenteita (5.10.2022)

Viime vuonna noin tähän aikaan Juha-Pekka julkaisi blogin otsikolla ”Ruska – tuo epäreilu väri-ilmiö” (blogi 27.10.2021). Haluan nyt palata aiheeseen ja kiittää ruskaa siitä kaikesta mitä tähän mennessä on tapahtunut. Kun ensimmäistä kertaa kokoonnuimme J-P:n kanssa pohtimaan sitä, miten 15 vuotta sitten luonnonyhdistekemiasta väitellyt, mutta työuransa lääkekehityksessä tehnyt kemisti, voisi…

Lue lisää

Yliluonnollinen määrä kemiaa (13.9.2022)

Emme näe metsää puilta, mikä on monesti iso harmi. Mitäpä, kun emme näe puita metsältä. Jos katsomme metsää niin kaukaa, että voimme nähdä vain vihreää massaa, muttemme voi sanoa, että tuossa seisoo tuuhea mänty ja sen vieressä ikivanha tammi. Kasvikunnasta kiinnostunut kemisti elää jatkuvasti tämän asian äärellä, mutta pienemmässä mittakaavassa:…

Lue lisää

Luonnollisesti mukana on myös biologiaa (23.8.2022)

Katselen mökkirannassa rehottavia luonnonkukkia. Siinä kasvavat vieri vieressä ranta-alpi, rantakukka ja ketohanhikki. Aikaisemmin olisin ehkä osannut luokitella lajit eri heimoihin ja kertoa jotain niiden biologiasta, mutta nyt myhäilen itsekseni, kun tiedän, kuinka erilaisia nuo kasvit ovatkaan kemiallisesti yhteisestä kasvupaikastaan huolimatta. Yksi tuottaa huomattavat määrät proantosyanidiineja, toinen ellagitanniineja ja kolmas vähän…

Lue lisää

Luonnollista kemiaa opiskelijan silmin (26.7.2022)

Olen pienestä pitäen ollut luonnonilmiöiden ihmettelijä ja tutkija, ja mikä olisikaan ollut pidemmällä tähtäimellä luonnollisempikaan polku kuin päätyä opiskelemaan luonnontieteitä, kemiaa. Olen aina janonnut vastauksia kysymyksiini, joita olen muodostanut useita jo pelkästään luontoa tarkkailemalla ja tutkimalla. Kemiaa on mukana kaikessa, mitä näemme, koemme ja tunnemme ympärillämme ja itsessämme – ja…

Lue lisää

Luonnollista kemiaa kameran takaa (19.7.2022)

Luonnollista kemiaa -hanke käynnistyi virallisesti kesäkuussa 2021 ensimmäisen videon julkaisun muodossa. Minulla on ollut ilo olla mukana hankkeen taustajoukoissa sen ensimetreiltä lähtien. Luonnonyhdistekemian tutkimusryhmässä taipaleeni on alkanut vuonna 2014 kesätöillä, ja viime vuodet olen suorittanut ryhmässä tohtorin opintojani. Tässä blogikirjoituksessa kerron hieman siitä, millä lailla minun kädenjälkeni Luonnollista kemiaa -hankkeessa…

Lue lisää

Kesällä kannattaa nauttia luonnosta ja sen (kemiallisesta) monimuotoisuudesta (12.7.2022)

(vinkki: huomaa jutun lopussa erittäin monimuotoinen ja tehokas jalkakylpyohje :)) Suomen kesä on sen verran lyhyt, että siitä kannattaa nauttia täysin siemauksin. Luonto ja kasvit ovat keskikesällä parhaimmillaan, kunhan vaan löytää sen oikean paikan niistä nauttimiseen. Tosiasia tietty on, että aiemmin luonnon monimuotoisuudesta nauttiminen oli paljon helpompaa kuin tänä päivänä….

Lue lisää

Analytiikka avaa monia ovia (12.4.2022)

Tämänkertaisessa blogikirjoituksessa käsittelen lyhyesti kemiallisen analytiikan tärkeyttä, niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin myös uusien, hyödyllisten tulosten tuottamisessa yhteiskunnallisen keskustelun ja yleisen päätöksenteon tueksi. Kaksi ensimmäistä aspektia tulevat hyvin esiin myös Luonnollista kemiaa -sarjan ensimmäisessä Kemistin urapolkuhaastattelussa, jossa annetaan monenlaisia kokemusperäisiä vinkkejä kemistin opintojen ja uran eri vaiheille (kts alla). Kemiallisessa analytiikassa…

Lue lisää

Luonnollinen jatkumo (25.3.2022)

Tämänkertainen blogikirjoitus tulee lääkekehityksen johtotehtävissä toimivalta Maria Lahtiselta, joka palaa oman toimensa ohella henkisille ja akateemisille juurilleen Luonnollista kemiaa -hankkeen mukana (kts. asiaa aiemmin sivunnut blogi täältä). Voit seurata Marian toimia hankkeen puitteissa tutkimusryhmämme Instagram-tilin (@ncrg_utu), mutta myös Marian oman asialle pyhitetyn Instagram-tilin (@luonnollisia_jatkumoita) kautta. Luonnollinen jatkumo (by Maria Lahtinen)…

Lue lisää

Hanke laajenee – uudet tuulet puhaltavat kevään korvalla (21.3.2022)

Luonnollista kemiaa –hanketta on nyt valmisteltu reilun vuoden verran. Kasvitieteellisen puutarhan uusien kasvikylttien ja kasvivideoiden suunnittelu alkoi koronan katveessa, helmikuussa 2021. Sitä ennen hankkeen tarvitsemaa kemiallista kasvidataa oli alettu tuottamaan jo 10 vuotta aikaisemmin, keväällä 2011. Varsinaisen hankemateriaalin julkistaminen alkoi sitten kesäkuussa 2021. Vähän hassua sanoa, että hanketta on reilu…

Lue lisää

Ruska – tuo epäreilu väri-ilmiö (24.10.2021)

Nyt se on sitten ohi, tuo vuosittainen värien ilotulitus. Ruska sai taas ihmiset pauloihinsa muutaman viikon ajaksi. Tänä syksynä kasvikunnan värisävyt tuntuivat olevan erityisen hienoja, tai sitten se vain tuntuu siltä joka syksy. Ja mikäs siinä, olihan luonnon väriaineita taas kiva katsella ja sen jälkeen haravoida ne parempaan talteen. Pienen…

Lue lisää

Kasvien kiehtova kemia kuuluu kaikille (30.5.2021)

Kevät on hienoa aikaa. Luonto heräilee talviuniltaan ja kasvikunta alkaa vaihtaa maiseman värisävyä vihreäksi. Juuri tällöin luonnossa liikkumisen ilo on omalla tavallaan parhaimmillaan. Lähes joka päivä voi löytää uusia kasvilajeja, jotka vielä eilen olivat kahden vaiheilla kevään suhteen, mutta jotka tänään päättivät näyttää silmunsa tai kukkansa, juuri sinulle. Voi sitä…

Lue lisää