Luonnollista kemiaa -hanke tuo kasvien kiinnostavan kemian kaikkien saataville. Hanke sai hiljattain tukirahoituksen Suomen kulttuurirahastolta.
Luonnonyhdistekemian tutkimusryhmä on kehittänyt ja käyttänyt jo pitkään erilaisia analyysimenetelmiä kasvien kemian tarkkaan analysointiin. Tutkimustuloksista voi olla monenlaista hyötyä luonnon monimuotoisuuden parempaan ymmärtämiseen ja jopa luontokadon hidastamiseen. Kasvien kemian parempi ymmärtäminen voi tuoda myös lisää sisältöä ihmisten kasvaneeseen luontoharrastukseen yleisesti, tai esim. puutarha- ja yrttiharrastuksiin erityisesti. Kasvien kemiassa on myös monia kiinnostavia aspekteja, joista aivan nuorimmatkin koululaiset voivat helposti innostua, ja joiden kautta nuorten ymmärrys ja kiinnostus luonnontieteitä kohtaan saattaa kasvaa.
Luonnollista kemiaa -hanke on jo jalkautunut Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan. Yli 1000 kemiallisesti analysoidusta kasvilajista olemme valinneet 100 ensimmäistä, joille olemme tehneet kokonaan uudenlaisen, kemiamittareita sisältävän kasvikyltin. Vastaavia ei tietääksemme toistaiseksi löydy maailmasta mistään muusta kasvitieteellisestä puutarhasta. Kasvikylteistä voi vertailla mm. eri lajien kemiallisen puolustuksen tasoa tai niiden lääkinnällisten yhdisteiden määriä. Kylttien rinnalla samoista lajeista julkaistaan opetusvideoita, joista yli 40 on jo katsottavissa.
Jatkossa hanke jalkautuu tekemään opetusvideoita myös suomalaisista kasveista, julkaisee lyhyempiä ja hauskempia kasvikemiavideoita, avaa oman podcast-kanavan, sekä tekee videoita myös kemialabrassa. Teemme myös yhteistyötä kasvitieteellisen puutarhan ja LUMA-keskuksen kanssa mm. Lasten lauantai -teeman ympärillä (esim. Myrkkyjen maailma, Syksyn värit, Joulun tuoksut). Uusia kehitysehdotuksia otetaan myös mielellään vastaan.
Suomen kulttuurirahaston tuella kehitämme myös kaikille avointa kasvikemian tietokantaa, josta eri kasvilajien, kasvisukujen ja kasviheimojen kemiaa voisi avoimesti vertailla ja tutkia tarkemminkin.
Voit seurata hankkeen etenemistä Instagramissa ja Twitterissä hashtagilla #luonnollistakemiaa tai tililtä @ncrg_utu. Myös YouTubessa hankkeen videot löytyvät hyvin luonnollista kemiaa soittolistalta.