Lakan ellagitanniinnit tehosivat sairaalabakteeriin

Tuoreessa tutkimushankkeessa selvisi, että lakan ellagitanniineissa on huomattava antimikrobinen teho sairaalabakteerina tunnettua MRSA-kantaa vastaan.

Bakteerien lisääntyvä vastustuskyky antibiooteille on tulevaisuuden lääketieteen suurimpia haasteitta. Etenkin sairaalabakteerina tunnetun MRSA:n eli metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus -bakteerin aiheuttamat vaikeahoitoiset haavainfektiot ovat lisääntyneet.

HUSin, VTT:n, Turun yliopiston sekä espanjalaisten Hospital Universitario Principe de Astúrias ja Fundación Jiménez Díaz -tutkimuslaitosten hankkeessa selvitettiin marjoista eristettyjen yhdisteiden tehoa haavainfektioita aiheuttavia mikrobeja vastaan. Tutkimuksessa selvisi, että lakan siemenen kuoresta eristetyissä yhdisteissä, ellagitanniineissa, on merkittävä antimikrobinen teho.

– Tässä tutkimuksessa ei puhuta marjojen syömisestä saatavista terveysvaikutuksista vaan siitä, miten niistä eristettäviä yhdisteitä voisi hyödyntää esimerkiksi haavatulehdusten estämiseksi leikkaustilanteessa, kertoo Turun yliopiston luonnonyhdistekemian professori Juha-Pekka Salminen.

– MRSA-bakteeri on resistentti eli vastustuskykyinen antibiootille, eli antibiootit eivät tehoa siihen. Ellagitanniinien on myös havaittu lisäävän antibioottien tehoa, joten niiden yhteisvaikutus voi olla merkittävä. Tällöin myös antibiootteja tarvittaisiin vähemmän, Salminen selittää.

Salminen kertoo, että Turun yliopistossa kasvien eri yhdisteitä ja niiden bioaktiivisuuksia on tutkittu jo pitkään.

– Pitää muistaa, että kaikista Rubus-sukuisista lajeista eli vadelmasta, lillukasta, mesimarjasta ja lakasta löytyy näitä yhdisteitä. Nyt pitäisi jatkaa potentiaalisten kasvien ja niiden yhdisteiden tutkimista. Lupaavia tuloksia voisi saada esimerkiksi mansikasta, maitohorsmasta tai juhannusruususta löytyvillä vastaavilla oligomeerisilla ellagitanniineilla. Myös trooppiset lajit ovat todella lupaavia, koska olemme löytäneet vastaavia yhdisteitä myös Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan trooppisista kokoelmista.

Lue koko uutinen Turun Sanomista tai Turun yliopiston tiedotteesta ja tieteellinen alkuperäisartikkeli täältä.