A. Vogelin tiedepalkinto NCRG:lle

A. Vogel Oy on jakanut ensimmäisen A. Vogel -tiedepalkinnon Suomessa torstaina 23.11. Tiedepalkinnon sai Turun yliopiston kemian laitoksen tutkimusryhmä, joka on kehittänyt analyysimenetelmiä kasvien polyfenolien määrittämiseen kasveista ja käyttänyt menetelmiä muun muassa suomalaisen kasvikunnan kartoittamiseen. Palkinnon arvo on 5.000 euroa.

Kuvassa keskellä professori Juha-Pekka Salminen vastaanottamassa palkintoa.

Turun yliopiston kemian laitoksen palkittu luonnonyhdistekemian tutkimusryhmä kehitti analyysimenetelmiä kasvien polyfenolien määrittämiseen suomalaisista kasveista, muun muassa maitohorsmasta ja metsäkurjenpolvesta.

Polyfenolit (kasvifenolit, fenoliyhdisteet) ovat kasvien tuottamia fytokemikaaleja, joita pidetään terveydelle tärkeinä. Ellagitanniinit edustavat yhtä monista polyfenoliryhmistä, joista esimerkiksi myös syöpätutkijat ovat kiinnostuneita. Nämä yhdisteet voivat toimia myös antioksidantteina, pro-oksidantteina ja metallien sitojina.

Polyfenolien ja etenkin ellagitanniinien määrittäminen kasveista on ollut haastavaa, mutta nyt Turun yliopiston luonnonyhdistekemian ryhmä professori Juha-Pekka Salmisen johdolla on kehittänyt uusia, nopeita ja tarkkoja menetelmiä määrittää kasvien aktiivisia polyfenoleja.

– Menetelmillä saadaan analysoitua rakenteeltaan 100 % monimutkaisempia ellagitanniineja kuin aikaisemmilla menetelmillä. Lisäksi niiden avulla voidaan paljastaa kasvinäytteiden tanniinikoostumus aiempaa tarkemmin myös muiden tanniiniryhmien osalta, Salminen kertoo.

Salmisen ryhmä on käyttänyt menetelmiä suomalaisen kasvikunnan polyfenolikoostumuksen selvittämiseen, mutta samalla he ovat selvittäneet myös muiden maiden ja mm. sademetsien kasvilajien yhdistekoostumusta.

Turun yliopiston tutkijaryhmä on lisäksi eristänyt ja puhdistanut polyfenoleja ja nyt ryhmä yrittää selvittää, miten ne toimisivat tehokkaimmin esimerkiksi sisäloisten häätäjinä märehtijöillä. Tämä edistäisi lehmien hyvinvointia ja samalla märehtimisessä syntyvät, voimakkaasti ilmastoa lämmittävät, metaanipäästöt vähenisivät.

Sveitsiläinen A.Vogel Oy tekee jatkuvasti tieteellistä kasvirohdostutkimusta yhteistyössä eri maiden yliopistojen kanssa. A.Vogel on ollut Suomessa 40 vuotta ja sen kunniaksi yritys halusi kannustaa myös suomalaista kasvitutkimusta.

Lisätietoa

https://naturalchemistry.utu.fi/
https://www.vogel.fi/

HK

Tämä teksti on julkaistu alun perin osoitteessa http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/apurahat-palkinnot-ja-tunnustukset/Sivut/Turun-yliopiston-luonnonyhdistekemian-tutkimusryhmalle-A-Vogel-tiedepalkinto.aspx

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi -lisenssillä.