NCRG loisti Kemian keväässä

Tämänvuotinen Kemian kevät meni NCRG:ltä nappiin. Marianna Manninen palkittiin yleisöäänestyksessä parhaasta posterista ja Juuso Laitila sai palkinnon parhaasta FM-esityksestä. NCRG:llä oli tapahtumassa ennätykselliset 16 kpl esityksiä ja koko ryhmän aktiivisuus oli hyvällä tasolla myös yleisön puolella.

Luonnonyhdistekemian opiskelijoilla tapahtumassa oma päivänsä

Kemian kevät ’17 -symposium järjestettiin 25.-27.4. ja viimeinen päivä oli käytännössä pyhitetty NCRG:n opiskelijoiden esityksille. Ryhmän yhdeksästä LuK-opiskelijasta kuudella oli tapahtumassa LuK-esitelmä: Susanna, Maria, Saara, Petra, Suvisaara ja Suvi selviytyivät omasta esityksestään loistavasti. Esitelmien jälkeen saatiin aikaan myös tieteellistä keskustelua, mikä vääjäämättä kuuluu hyvän esityksen kylkeen. Samalla myös yleisö oppi selkeästi uusia asioita niin gallotanniinien rakenteesta, glyfosaatin analysoinnista kuin kasveista saatavien polyfenolien bioaktiivisuudesta ja hyödynnettävyydestä.

FM-esityksissä Marianna ja Juha esittelivät uudet lukiolaisille tai yläkoululaisille tarkoitetut harjoitustyönsä, joita voidaan jatkossa tarjota koululaisryhmille joko suoraan kouluihin, tehtäväksi koulun ja yliopiston yhteistyönä tai vaikkapa kasvitieteellisen puutarhan tiloissa samalla kun ryhmä tutustuu kasvien bioaktiivisuuteen yleisemmin. Nyt vaan lisää innokkaita ryhmiä töitä testaamaan!

Juuson punaviinitutkimus ja sen avuksi luodut uudet analyysimenetelmät olivat kaikenkaikkiaan ainutlaatuisia. Hämmentävää, että tällaisia tutkimuksia ei ole punaviinin kanssa aiemmin kyetty tekemään, vaikka sitä on esimerkiksi Ranskassa tutkittu vuosikymmenien ajan. Jäämme odottamaan kuumeisesti tulosten julkaisua :).

Saaran kuoppalevymenetelmä aukaisee NCRG:lle uusia mahdollisuuksia tutkia polyfenoli-proteiini –vuorovaikutuksia monella eri tasolla. Jo nyt on nähtävissä, että menetelmä on muita helppokäyttöisiä menetelmiä huomattavasti herkempi ja toistettavampi. Tulosten monipuolisuus on myös plussaa, vaikka niitä pitääkin oppia ensin tulkitsemaan oikein :). Hyvältä näyttää.

Sakun työ oli haastavuudessaan omaa luokkaansa, mutta kiitos sielläkin lopussa seisoo. Nyt jo on varmuus ensimmäisestä NCRG:n löytämästä täysin uudesta ellagitanniinista, jonka rakenne on pystytty karakterisoimaan täysin UV:n, MS:n, CD:n ja NMR:n avulla. Kahden muun ellagitanniinin kohdalla vielä odottelemme työn loppuvaiheiden tuloksia, mutta etenkin monomeerisen pedunkulagiinijohdannaisen kohdalla odotukset ovat suorastaan taivaissa :). Hapettuneen trimeerin kanssa saatavat tulokset ovat sitten jo pelkkää plussaa.

Karoliinan työn tuloksena Orionille on löytymässä turvallisia pesuainevaihtoehtoja, joita harkita tarpeen tullen, jos tuotannossa normaalisti käytettäville pesuaineille syntyisi tuotanto- tai muita ongelmia. Työn loppuvaiheet ovat vielä kesken eikä lääkejäämiä ole ehditty niistä vielä analysoimaan, mutta analyysien toivotaan tukevan muilla tavoin saavutettuja havaintoja.

Janne päätti NCRG:n sessiot omaan vakuuttavaan tyyliinsä eikä kukaan varmaan jäänyt kylmäksi CCC:n käyttömahdollisuuksista. Potentiaalia menetelmässä on ja loppusilauksen jälkeen näemme entistä paremmin miten CCC:llä voidaan esimerkiksi poistaa polyfenolien puhdistamisen ongelmia, joita ei voida geelikromatografialla ja semipreparatiivisella LC:llä ratkaista.

Jorma ja Jussi pitivät tiistaina viihdyttävät Science Slam esitykset, mutta kaikki tämä yritys jäi valitettavasti bio-orgaanisen DNA-miehen varjoon :).

Onnittelut kaikille tapahtumassa esiintyneille opiskelijoille, esitykset olivat mainioita ja työstänne on tutkimusryhmälle valtavasti hyötyä!

Raisio 8.5.2017 JPS